Napelemes rendszer telepítése – mit mérlegeljünk mielőtt belevágunk

Napelemes rendszer telepítése - mit mérlegeljünk mielőtt belevágunk

A klímaváltozás hatásai és az energiapiac bizonytalan változásai egyre több embert késztetnek a napelemes rendszer megismerése felé. Mielőtt belevágnánk a telepítés szervezésébe, érdemes a legfontosabb alapokkal megismerkedni és néhány szempontot mérlegelni.

A napelemes rendszer lényege, hogy a napfény energiáját helyben telepíthető eszközökkel gyűjti össze és alakítja át az elektromos hálózat számára is használható energiává. A rendszer leglényegesebb elemei a napfényt begyűjtő félvezető panelek, amik egyenáramot állítanak elő és az inverter, ami ezt átalakítja váltóárammá. A váltóáram az elektromos hálózatba tölthető, így annak felhasználása nem közvetlen, nem kell helyben tárolni az energiát és felhasználása sem kötött időben a valós termeléshez. Röviden: borús időben is pont ugyanúgy működhetnek a ház elektromos berendezései, mint napfényes időszakokban, amikor termelésünkkel csökkentjük hálózati függőségünket és számlánk összegét.

Két napelem típus megnevezésével egészen biztosan találkozni fogunk: monokristályos és polikristályos. Az elnevezések az összetételre és a technológiára utalnak. Mind a két típus alapja negatív és pozitív töltetű, félvezető, kezelt kristályos szilícium, amik a napfényt elnyelve elektromos mezőt hoznak létre. Laikusok számára nem is a felépítési elvben mutatkozó eltérések érdekesek, hanem az ebből fakadó felhasználási lehetőségek különbségei.

A monokristályos rendszer hatékonyabb, de érzékenyebb. Jobban hasznosítja a direkt napfényt az ilyen felépítésű napelem és kisebb a helyigénye. A monokristályos napelem olcsóbb, ugyanakkor érzékenyebb a pontos dőlésszögre és hatékonysága jelentősen csökken, ha a direkt fény csökken, például felhős időben. A polikristályos napelem gyengébb általános hatékonysággal rendelkezik és magasabb költségekkel is jár, ugyanakkor a dőlésszög kevésbé számít neki és legjobb teljesítményt szórt napfény esetén adja. A polikristályos napelem így felhős időben vagy télen is hatékonyan működik. Az éghajlati adottságok mellett a konkrét helyszín lehetőségei is erősen befolyásolják, hogy melyik típus felszerelése optimális.

A napelem panel ár emelkedik, így érdemes minél előbb belevágni a fejlesztésbe. Az ügyintézés és a telepítés időigényes, a szolgáltatás beüzemelése akár hónapokig is eltarthat. A napelemes rendszer telepítése hosszútávú beruházás, megtérülése néhány év. Ugyanakkor a kezdeti többletköltség figyelembevételével is a megtérülés biztos és teljes. Megfelelő karbantartás mellett a napelemes rendszerek nagyjából 30-40 évig működhetnek.