Mik a tartós franciaágy választás titkai?

Mik a tartós franciaágy választás titkai?

Tekintettel arra, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük, nem szabad alábecsülni a jó ágy fontosságát. Akár egyedül, akár párként vagy családként élünk, a franciaágy mindig jó befektetés. Egy franciaágy választásánál nagyon sok különböző elemet kell figyelembe venni – milyen ágykeretet válasszunk, melyik a legjobb matrac, tároló és fejtámla, és végül milyen stílusú franciaágy illeszkedik legjobban hálószoba berendezési stílusához legjobban. Bár mindenkinek érdemes vásárlás előtt kialakítania a saját szempontrendszerét, azért van néhány általánosságban is megfigyelhető hasznos tanács.

1. A franciaágy típusai

Mielőtt elkezdenénk nézegetni az ágyakat, először meg kell néznünk a rendelkezésre álló helyet, és ki kell dolgoznunk, hogyan lehet a legjobban maximalizálni a szobában lévő teret. Amikor franciaágyat választunk, akkor az korlátozza a mellé elhelyezhető bútorok számát is. Egy kisebb hálószobába például hasznos lehet, ha az ágynak van tároló része is, ezzel is megspórolhatunk plusz egy szekrényt a szobába. Ha azonban egy vendégszobába keresünk ágyat és egy kis franciaágyat keresünk, akkor egy kétszemélyes kanapé vagy egy sarokkanapé is jó válasz lehet. Elmúlt már a kényelmetlen kanapéágyak korszaka, manapság nem elképzelhetetlen találni egy olyan kétszemélyes kanapét, amely egyszerre stílusos és hihetetlenül kényelmes is.

2. Az ágykeret és a matrac kiválasztása

Különféle ágykeretek és széles választéka közül választhatunk a franciaágy piacon, így bármilyen kialakítást is válasszunk a hálószobába, biztosan lesz egy koncepcióban hozzá illeszkedő franciaágykeret. Függetlenül attól, hogy szeretjük-e a szánkóágyhoz hasonló igazi show-topper megjelenését, a könnyedén stílusos fa ágykeretek ötletét, vagy esetleg a kétszemélyes dívány praktikumát, az ágykeret hatással van szobánk stílusára.

A matrac azonban a kényelemről szól – és fontos, hogy megnézzük a különböző típusú matracokat, és eldöntsük melyik felel meg igényeinknek.

3. Ágytartozékok

Miután eldöntöttük, melyik a megfelelő franciaágy számunkra folytathatjuk a szórakoztató dolgok kiválasztásával is. Ez ismét attól függ, hogy milyen stílusú hálószobához választjuk a kiegészítőket. Ha gyerek franciaágyat vásárolunk, akkor megéri például színes lepedőket választani, amelyeken gyermekünk kedvenc színei vannak – mindez segít abban, hogy belevigyük a személyiségüket a szobájukba. Nem feltétlen az ágyhoz tartozik, viszont a házunk vagy lakásunk fontos kelléke lehet egy íróasztal és vitrin. Ezeket a bútorokról legalább elméletben érdemes eldönteni, hogy szeretnénk-e őket a hálószobánkban.