Csótányirtás szakszerűen, sokáig tartó végeredménnyel

Csótányirtás szakszerűen, sokáig tartó végeredménnyel

A csótányok a legelterjedtebb rovarok a világon, többfélét is megkülönböztetünk belőlük, találkozhatunk német csótánnyal, amerikai csótánnyal, konyhai csótánnyal és barna csíkos csótánnyal. Magyarországon legtöbbször a német- valamint a konyhai csótány fordul elő. A német csótányokkal találkozhatunk vendéglátó egységekben, kórházakban vagy házakban is. Általában 12-17 milliméter hosszúak, világos- vagy sötétbarna színűek.

Csótányirtás szakszerűen, sokáig tartó végeredménnyel
Csótányirtás szakszerűen, sokáig tartó végeredménnyel

A német csótányok képesek mászni a falon, előszeretettel tartózkodnak konyhában vagy fürdőszobában, gyakran előfordulnak társasházaknál és panelekben az emeletek közötti csővezetékeknél. A konyhai csótányok azok, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő Magyarországon, körülbelül 21-28 milliméter hosszúak, lehetnek barna és egészen sötét, akár fekete színűek is. A konyhai csótány nem tud repülni, a szárnya a testével megegyező hosszúságú is lehet. Kifejezetten kedvelik a nyirkos, nedves helyeket, mint például a fürdőszoba vagy a konyhában lévő csaptelepek. A konyhai csótányok jól érzik magukat az emberi környezetben, táplálékukat leginkább éjszaka szerzik meg. Ilyen környezetben gyakoriak a rágcsálók, vadászgörényes patkányírtásra is szükség lehet.

A csótányok ártalmasak az ember egészségére, ezért a csótányirtás jogosultsága megkérdőjelezhetetlen, amennyiben felbukkannak az emberek közelében, a szemétből kezdenek táplálkozni, amivel visszaöklendezve megfertőzik az ép élelmiszereket, ezzel bélrendszeri- és gyomorbetegségeket előidézve.

Többféle módszerrel is elvégezhető a csótányirtás, viszont azt, hogy melyik eljárást érdemes alkalmazni egy csótányinvázió esetén, a helyszínen tudja csak eldönteni a szakember.

A legelterjedtebb csótányirtási mód a permetezés, amely során mikrokapszulázott vagy kombinált irtószer kerül alkalmazásra. A permetezés során egy tartós méregmező kerül kialakításra a csótányok közlekedési felületein, így a csótányok a test felületükkel érintkeznek a méreggel, majd hat az idegrendszerre és bénulást okoz.

A csótányirtás legújabb módszerében gélt alkalmaznak. A rovarirtó kisebb, géllel teli gömböket, pöttyöket helyez ki a lakásban, és amikor a csótányok éjszaka keresik az élelmüket a mérgező géllel teli pöttyöket is megeszik.

Ritkábban hidegköd- vagy füstképzéssel is el lehet pusztítani a csótányokat, ezeket a technológiákat leginkább akkor használják, ha kicsi résekből kell elpusztítani a csótányokat.

A csótányirtás Budapest és vonzáskörzetében néhány napos határidővel rendelhető általában, tapasztalatok szerint hasonlóan rövid a várakozási idő a megyeszékhelyeken, viszont minél kisebb a település, annál többet kell várni a csótányirtók kiérkezésére. A csótányirtás ára attól függően változhat mekkora a fertőzöttség mértéke, illetve milyen nagy a megtisztítandó helyiség. Csótányirtáskor érdemes más élősködőkre is odafigyelni, hiszen a csótányokhoz hasonlóan nagyon kellemetlen és kártékony tevékenysége van például, az ágyi poloskának, így javasolt az ágyi poloska irtás szükségszerűségét felmérni, akkor amikor egyébként is megrendelnénk a csótányirtást.