Autószerviz vagy nem – a használt autó vásárlás titkai

Autószerviz vagy nem - a használt autó vásárlás titkai

Az autópiacon lévő autók legnagyobb része használt autó, a legtöbben már vásároltak tehát erről a piacról. Használt autó vásárlás előtt mindenki valami másra esküszik, vannak, akik ismerőssel vagy családtaggal vágnak bele a vásárlásba, mások inkább hozzáértő autószerviz szolgáltatást vesznek igénybe, megint mások pedig inkább egyedül szeretnek dönteni. Akárkiben is bízunk meg, a gondos értékelés segíthet elkerülni a rejtett problémákat.

A gyakori elmélettel ellentétben, a valóságban a problémamentes használt autó megtalálásának semmi köze a szerencséhez, sokkal inkább függ ez a jó kutatási és nyomozói készségektől. Ha ismerjük az adott autó modell kapcsán felmerülő lehetséges problémákat, és meghatározzuk a használt jármű megbízhatóságát, az megóvhat bennünket a drága autó ügyi fejfájásoktól.

Természetesen amennyiben nem érezzük azt, hogy magabiztosan mozgunk a használt autó piacon és nincsen mélyebb tudásunk egyes autó modellekben, akkor racionális megoldásnak tűnhet, valamilyen autószerviz megbízása, aki egy előzetesen megbeszélt összeg alapján segít részletekbe menően átnézni a kívánt autót.

Persze a vásárlás egy részét nem tudjuk kiszervezni egy autószerviz szolgáltatásba, hiszen az átnézni kívánt modelleket nekünk kell megkeresnünk. Használt autót kereshetünk online, újságban, és az eladóval kommunikálhatunk e-mailben, telefonon vagy SMS-ben is akár. Biztosan lesznek olyan eladók, akik nem akarják engedni, hogy teszteljük, szervizben átvizsgáltassuk a járművet. Bár ez önmagában gyanús kell, hogy legyen, ha mégis próbaútra visszük az autót, kérjük meg az eladót, hogy vezetés előtt alaposan tisztítsa meg az autót. Van néhány dolog, amire feltétlenük fontos használt autó vásárláskor figyelnünk:

1. Vizsgáljuk meg alaposan

Mindegy, hogy kitől vásároljunk, mindig alaposan nézzük át a járművet, és ha tehetjük vigyük el egy szerelőhöz teljes körű átvizsgálásra. Fontos megnézni, hogy az autón van-e műszaki vizsga, vagy van-e bármilyen más problémás terület, amivel biztosan foglalkoznunk kell majd vásárlás után. Ha vannak olyan kisebb javítási munkálatok, amikkel egyébként is foglalkoznunk kell majd, akkor érdemes lehet ezeket kialkudni az eladónál, például az autóklíma töltés kifejezetten ilyen munkálat lehet, amit alacsonyabb költségen el lehet végezni, viszont jó ha meg tudunk egyezni az eladóval.
Sok esetben, ha az eladó azt mondja az autóklímát csak meg kell tölteni és működik akkor biztos, hogy nem úgy van. Miért nem töltette meg Ő és árul egy tökéletes, hibátlan autót? Sajnos azért, mert valahol lyukas a klímarendszer vagy akár kompresszort is cserélni kell.

2. Külső

Feltétlen ellenőrizzük a külső karosszérián az egyes paneleket, a tetőt, keresve a karcolásokat, horpadásokat és rozsdát. Figyeljünk a rosszul beállított panelekre vagy a nagy résekre, amelyek vagy hanyag gyári összeszerelést vagy silány javítást jelezhetnek. A festék színének és felületének minden karosszériapanelen azonosnak kell lennie. A rozsda szintén aggodalomra adhat okot, ezért ellenőrizzük, hogy a karosszéria felhólyagosodott-e vagy látható-e rozsda. Ellenőrizze a kerékjáratokat, az ajtók alatti paneleket és az ajtó alját.

3. Üveg

Nézzük meg alaposan az üveget, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsenek rajta repedések vagy kavics felverődések. Lehet, hogy egy kis kőforgács nem ad okot aggodalomra, bár ezt a tárgyalások során mindenképp érdemes felhoznunk.