A pelenka út: az eldobható pelenkák kreatív újrahasznosítása

A pelenka út: az eldobható pelenkák kreatív újrahasznosítása

Az Egyesült Királyságban egy kísérleti projektben a használt pelenkák második életre kelhetnek: út lehet belőlük. Az eldobható pelenka felhasználás a világ bármely pontján hatalmas méreteket ölt, annak ellenére, hogy a piacon megfigyelhető a zöld irányba való eltolódás.

Több mint 100 000 eldobható pelenkát használnak fel egy 1, 5 mérföldes autópálya-szakasz újjáépítésére a walesi Llanarthban, annak érdekében, hogy csökkentsék a hulladéklerakóba kerülő eldobott pelenka mennyiségét. A projekt a walesi kormány és a NappiCycle nevű cég köz- és magánszféra együttműködése, amelynek célja, hogy a britek által eldobott pelenka hulladék egy része utakba, épületek szigetelésébe és más termékekbe hasznosítsa. Annak érdekében, hogy ezt az átalakítást lehetővé tegyék a Llanarth-i projektben, a használt pelenkákat összegyűjtötték, leöblítették, pelletekké aprították, és aszfalttal keverték össze. A munkások ezután a keveréket az útra terítették, kvázi aszfaltoztak vele. Sok helyi egyébként nem is tudta, hogy az út több tízezer eldobott pelenkát tartalmazott, olyannyira, hogy az útnak nem pelenkázó hanem aszfalt illata van. Az úton a közlekedés ugyanolyan kényelmes, mint bármely más szakaszán a brit közutaknak.

A projekt szószólói szerint a pelenkákból készült autópályák bővítése segíthet a Walesben és szerte a világon egyre növekvő probléma megoldásában, nevesítve az eldobható pelenkák nyomán kialakuló hulladékhegyek kezelésében. Csak az Egyesült Királyságban évente mintegy 3 milliárd pelenkát dobnak ki, Magyarországon ez a szám szinte végtelen darab. Ezek a pelenkák többnyire hulladéklerakókba kerülnek, ahol akár 500 évig is eltarthat a lebomlásuk, aminek során metán és egyéb káros gázok szabadulnak fel. Bár napjainkban egyre inkább előre törnek a azok a mozgalmak és termékek, amelyek a fenntarthatóbb pelenkázás felé mozdítják el a legtöbb család pelenka felhasználását, azonban vannak részek, amelyeket a fenntarthatóbb pelenkákban sem lehet környezetbarát alternatívákkal helyettesíteni. Ilyen például a pelenka közepén található nedvszívó réteg. Amíg a világ át nem áll sokkal környezetbarátabb pelenka felhasználásra, addig fontos, hogy az Egyesült Királyságbeli projekthez hasonlóan megtanuljuk minimalizálni a pelenkák káros környezeti hatásait.